Letní zmrzlina

2 hrníčky nesoleného vývaru (hovězí, vepřový nebo kuřecí)

půl hrníčku vody

formičky

Smícháme vodu s hovězím vývarem a vlijeme do připravených formiček. Necháme zmrznout. Recept je velice rychlý a jednoduchý.

 

Jablečná zmrzlina

jeden veliký bílý jogurt
1 jablko
2 lžíce medu

formičky

Nastrouhané jablko smícháme s jogurtem. Přidáme med a vše vlijeme do formiček. Necháme zmrznout.

 

Dia sušenky

60 g celozrnné mouky

2 vejce velokosti M

680 g hovězích jater nakrájených na kousky

 

Postup:

Předehřejte troubu na 175 stupňů °C. Vložte játra do kuchyňského robota a jemně nasekejte. Máte-li většího robota, přidejte i mouku a vejce, a zpracujte do hladka. V případě, že velkého kuchyňského robota nemáte, vložte do mísy nasekaná játra, přidejte mouku s vejci a pomocí dřevěné vařečky zpracujte do hladka.

 

Zpracované těsto nalijte rovnoměrně do připraveného pekáče/nádoby s pergamenem - nejlépe hluboký pekáč s rozměry 38 x 26 a vložte do předehřáté trouby. Pečte 15 minut nebo až do doby, než bude střed pevný. Po vychladnutí nakrájejte na čtverce nejlépe pomocí pizza nože. Tato pochoutka nebude tvrdá jako klasické sušenky, ale bude houbovité konzistence. Psí dia dobrotu skladujte v chladničce v uzavřeném obalu.

 

Jablečné sušenky

1 jablko (asi 90 g)

150 g polohrubé mouky

75 g ovesných vloček

1/2 lžičky skořice

1 lžíce slunečnicového oleje

pšeničná mouka na vál

 

Ovocné varianty:

Tento základní recept můžete obměňovat a jablka nahradit 90 g banánů, malin, borůvek, jahod, pomerančů nebo sušených či čerstvých brusinek. Brusinky jsou stále oblíbenější a není se čemu divit, obsahují většinu antioxidantů a udržují dobrou kondici. Doba přípravy 15 minut.

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Jablko oloupejte, vykrojte jádřinec a nahrubo nastrouhejte. Do mísy velkého hnětače nasypte pšeničnou mouku, ovesné vločky, skořici a smíchejte. Následně přidejte nastrouhané jablko a slunečnicový olej. Vše v hnětači míchejte asi 2 minuty, pak přidejte 40 ml vody a míchejte další 4 minuty, dokud se těsto nepřestane lepit kmíse hnětače. Nemáte-li hnětač, použijte větší mísu a dřevěnou vařečku. Uhnětené těsto vyklopte na moukou zlehka posypaný vál a propracujte rukama, dokud se nepřestane lepit. Poté těsto rozválejte na sílu cca 4mm. Plát těsta opatrně přeneste na plech a vidličkou několikrát propíchněte. Nožem nebo radýlkem ho pak nakrájejte na stejně či různě velké čtverečky. Záleží kolik křupek chcete mít a jak velkého máte psa. Vložte plech do vyhřáté trouby a pečte 30-35 minut, dokud sušenky mírně nezhnědnou. Po upečení je sundejte z plechu i s papírem a položte na mřížku. Zde nechte křupky vychladnout. Asi po 15 minutách odstraňte papír a sušenky nechte na mřížce ještě trochu vyschnout.

 

Sýrové tyčky

200 g celozrné pšeničné mouky

75 g kukuřičné mouky

65 g strouhaného sýra - parmezán

1 lžička kypřícího prášku do pečiva

1/2 lžičky sušeného česneku v prášku

1 lžíce olivového oleje

1 vejce o velikosti M

pšeničná mouka na vál

 

Sýrové varianty:

Tento základní recept můžete obměňovat a parmezán nahradit eidamem, kozím či ovčím sýrem, olomouckým syrečkem...

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem - pergamenem. Do mísy velkého hnětače nasypte pšeničnou a kukuřičnou mouku, nastrouhaný parmezán, prášek česnekový i do pečiva a přidejte olivový olej. Vše míchejte hnětacími metlami cca 1 minutu. Následně přidejte 120 ml vody a míchejte další 4 minuty, dokud se těsto nepřestane lepit k míse hnětače. Nemáte-li hnětač, použijte větší mísu a dřevěnou vařečku. Uhnětené těsto vyklopte na moukou zlehka posypaný vál a propracujte rukama, dokud se nepřestane lepit. Poté těsto rozválejte na sílu cca 5mm a vidličkou několikrát těsto propíchněte. Následně nožem nebo radýlkem těsto začněte krájet na přibližně stejné tyčinky o velikosti 12 cm délka a 1,5 šířka. Po nakrájení tyčky opatrně přeneste na plech. Vejce rozkvedlejte s 1 lžíci vody a tímto potřete tyčky. Poté posypte zbylým parmezánem. Vložte plech do vyhřáté trouby a pečte 25-30 minut, dokud tyčky nezískají zlatavý nádech.

 

Játrové pamlsky

1/2 kg kuřecích jater (lze i vepřová)

2 vejce

1/2 kg ovesných vloček nebo špaldové mouky

další možnosti:

sušený nebo syrový česnek

 

Postup:

Smíchejte játra a vajíčka v kuchyňském robotu. Poté postupně přisypávejte mouku nebo ovesné vločky (případně česnek) až do polotekuté konzistence. Celou směs nalijte na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech, vložte do trouby předehřáté na 130°C a pečte cca 20 minut. Po vyndání rozkrájejte na kousky přímo uměrné velikosti vašeho pejska. Játrové pamlsky vydží v lednici cca 5 dní, zbytek není problém zamrazit v několika igelitových sáčcích a rozmrazovat dle potřeby. Dobrou chuť :-)

 

Sulc

3 vepřové nožky vaříme v dostatečném mnnožství vody 2-3 hodiny (v tlakáči stačí hodina) na poslední půl hodinu vaření přidáme česnek a mrkev.

Po vychladnutí nožky obereme, mrkev nakrájíme na menší kousky a vše dáme do vývaru. Rozmixujeme, nalijeme do mísy a necháme v chladu ztuhnout.

Je to přírodní zdroj kolagenu na klouby a výživa pro kůži, drápy a srst.

 

Zeleninové sušenky

140 g Mouka špaldová

1 polévková lžíce Olej olivový

60 g Ovesné vločky

1 polévková lžíce Petržel - nať

100 ml Voda pitná

50 g Zeleninová směs jarní - mražená

 

Postup

 

Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme papírem na pečení a odložíme stranou. V míse s vodou dáme rozmrznout zeleninu. V misce smícháme mouku, petrželku najemno nakrájenou, vločky, olej a zeleninu, kterou scedíme. Důkladně promícháme za stálého dolévání vody. Dáváme pozor aby těsto nebylo příliš řídké. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a krátce prohněteme rukama. Z těsta vyválíme plát zhruba 5 mm široký, nožem vykrajujeme stejné tvary, například obdélníky či čtverce a propíchneme je několikrát špičkou nože. Tvary klademe na připravený plech, pečeme zhruba 25 minut dozlatova. Pamlsky přendáme na mřížku a necháme důkladně vychladnout a vyschnout.

 

Dort

1 balíček rýže

1 balíček filé nebo klobásky,kuřecí masíčko,kr

1 ks masox anebo kuřecí vývar

20 - pamlsky na ozdobu

1 - svíčku

Postup

 

Rýži nasypeme do kastrolku a pročistíme ji vodou. Dáme ji vařit do vody a přidáme kostku masoxu nebo kuřecího vývaru. Přimícháme do ní filé, nakrájenou klobásku, masíčko (můžeme podle vlastních nápadů a to jenom filé nebo více ingrediencí dohromady). Až se suroviny uvaří (cca 20 min.) připravíme si formu (nejlépe na dort). Do formy vyklopte obsah "kastrolu" s uvařenými surovinami. Nechte dort vychladnou po dobu cca 2 hodin (nejlépe do té doby, dokud dort neztuhne).

 

 

Konzervový dort

1 psí paštika

1 psí konzerva

pamlsky různých tvarů, barev a velikostí

piškoty

 

Postup:

Konzervu a vložíme do misky. Rozmícháme ji tak, aby z ní byla kaše. Potom vložíme do formy (buď forma na dort nebo plastová krabička např. od broskví ). Dáme ztuhnout do lednice. Mezi tím můžeme připravit i 2. patro dortu: vezmeme psí paštiku a vyklopíme ji z obalu tak, aby se nepoškodil její tvar. Můžeme do ní zapíchat různé pamlsky nebo svíčky. Potom vyndáme z lednice 1. patro dortu a položíme ho na stůl. NA LEŽATO ho v půlce rozřízneme, aby vznikly 2 samotatné vrstvy. Na spodní vrstvu naskládáme piškoty a přiklopíme vrstvou horní. Potom ozdobíme růdnými pamlsky a na vrch položíme 2. patro dortu ( PSÍ PAŠTIKA).

 

Rybí sušenky

1 balíček sušeného droždí

125 ml teplé vody

125 ml otrub

250 ml celozrnné mouky

250 ml bílé mouky

60 ml kukuřičné mouky

1 čajovou lžičku soli

1 malou plechovku tunˇáka v oleji

125 ml sušeného mléka

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Droždí rozpust´te v teplé vodě.Ve velké míse smíchejte suché přísady.Přidejte k nim tunˇáka i s olejem,droždí a mléko a důkladně směs propracujte. Je-li lepkavá,přidejte mouku. Vyválejte těsto do tlouštˇky asi 5 mm.Vykrájejte formičkami kostičky nebo jiné tvary a dejte je na plech. Pečte 30 minut.